Opstellingen
“Ontdek wat mogelijk is als je leeft vanuit geduld, dankbaarheid en harmonie”
Herken je dit? Je loopt steeds tegen dezelfde problemen aan en merkt terugkerende patronen: conflicten die zich steeds herhalen, het gevoel niet op je plek te zitten, hard werken zonder de vooruitgang die je hoopt te boeken, moeite met het stellen van grenzen, of je merkt dat je in bepaalde situaties te heftig reageert. Misschien ervaar je een gevoel van stagnatie zonder precies te weten waarom, of voel je spanningen in je relaties op het werk. Heb je het gevoel dat je vastloopt in je carrière of stuit je op blokkades die je maar niet kunt doorbreken? Of misschien merk je dat er in je team spanningen zijn, je onduidelijkheid voelt over je plek binnen de organisatie, of dat er obstakels zijn die samenwerking of groei in de weg staan. Deze terugkerende uitdagingen kunnen voortkomen uit onbewuste dynamieken in je persoonlijke of professionele omgeving, die invloed hebben op hoe je denkt, voelt en handelt.
Een opstelling is een krachtige methode die helpt om deze verborgen dynamieken zichtbaar te maken. Het is een methode die zijn oorsprong vindt in de systemische werkmethode van Bert Hellinger, een Duitse therapeut die het concept van familie- en organisatieopstellingen ontwikkelde. Het doel van een opstelling is om de onbewuste krachten en verhoudingen binnen een systeem te doorzien, zodat je inzicht krijgt in de onderliggende patronen die jouw gedrag, relaties en keuzes beïnvloeden.”
Hoe werkt een opstelling?
Bij een opstelling wordt een vraag ingebracht door de vraagsteller. Dit kan een persoonlijke vraag zijn over jezelf, je familie, of een werkgerelateerde vraag over je team of organisatie. Vervolgens wordt jouw systeem (bijvoorbeeld je familie of organisatie) letterlijk ‘in beeld gebracht’. Dit gebeurt met behulp van representanten: mensen die een rol aannemen binnen jouw systeem. Door hun opstellingen en onderlinge interacties ontstaat een beeld van de dynamieken die spelen. Vaak worden daarmee onderliggende patronen zichtbaar die eerder verborgen waren.
Tijdens een opstelling begeleid ik je door het proces. We onderzoeken samen de vraag en kijken wat er nodig is om beweging en balans te herstellen. Het inzicht dat je krijgt, kan diepgaand en transformerend zijn. Veel mensen ervaren na een opstelling meer rust, helderheid en een gevoel van vrijheid.
Er zijn verschillende soorten opstellingen:
Familieopstellingen
Bij een familieopstelling onderzoeken we hoe jouw familiegeschiedenis en relaties van invloed zijn op jouw leven. Je ontdekt bijvoorbeeld hoe ervaringen van voorouders – zoals verlies, trauma, of uitgesloten familieleden – onbewust hun weg vinden in jouw leven. Dit inzicht helpt je om oude patronen te doorbreken en meer rust en verbinding te vinden.
Organisatieopstellingen
Bij een organisatieopstelling richten we ons op werkgerelateerde vragen. Dit kan gaan over spanningen in teams, onduidelijke rollen, of obstakels die de effectiviteit van een organisatie in de weg staan. Een opstelling biedt helderheid over waar de knelpunten liggen en laat zien hoe samenwerking en structuur verbeterd kunnen worden.
Wil je een opstelling ervaren?
Je kunt deelnemen als vraagsteller of als representant. Als vraagsteller krijg je de mogelijkheid om een persoonlijke vraag in te brengen en diepgaand inzicht te verkrijgen. Als representant draag je bij aan de opstelling van anderen, wat vaak ook onverwachte inzichten oplevert voor jezelf, doordat je resoneert met de thema’s die aan bod komen.
Benieuwd naar de kracht van opstellingen? Neem dan contact op om de mogelijkheden voor deelname te verkennen.
“Het leven kan alleen maar achterwaarts worden begrepen,
terwijl we het voorwaarts moeten leven.”
– Søren Kierkegaard –